Galéria
Szobrászat, restaurálás és épületkő munkálatok
Tradícionális családi cégünk ezen kívül épületkõ munkálatokkal, művészi megoldásokkal, szoborkészítéssel foglalkozik. Szobrázat és épületkő munkálat részletek itt...

A szobrászatról

A szobrászat evidens módon van jelen életünkben. Nagyobb szoborcsoportokat láthatunk utcákon, tereken, templomokban, közintézményekben, kisebb szobrokat pedig akár saját polcunkon is. Manapság egyre jobban elterjed a házak udvarainak szoborral való kiegészítése is. Azonban ha szobrászatról van szó, legtöbbször a klasszikus szoboralakokra gondolunk, viszont ez a képzőművészeti ág többféle lehetőséget ölel fel. Így például magában foglalja a domborműveket és az épület- és díszítőszobrászatot is.

Cégünk a szobrászat tekintetében különféle épületkő munkálatokat is vállal. Lépcsők, párkányok építése, burkolás, díszítőkövekkel kapcsolatos munkálatok elvégzése, sírköves és szobrászati tevékenységek tartoznak munkáink közé. Több évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött számtalan referenciát tudunk felmutatni, melyek ügyfeleink megelégedésére szolgáltak. Munkáinkat többek között megtekintheti Kőbányán, a Gépmadár utai lakótelepi lépcsősorokon, de a Bajcsy-Zsilinszky úti sportbolt belső kőmunkálata is cégünk kézjegye.

Mivel szobrászat tekintetében is a maximalizmusra törekszünk, több éve dolgozunk együtt Hermann Zsolt szobrászművész-restaurátorral. Egy szobor létrejöttét számos tényező határozza meg.

 

A szobor alapanyagát tekintve többféle lehet:

  • fém
  • fa
  • agyag
  • gipsz

Bármilyen anyagot választ azonban a szobrász, lényeges szempont, hogy tisztában legyen az alapanyag tulajdonságaival. Ugyanis minden anyag más megmunkálást igényel. Ezek közül az agyag a legnépszerűbb és legrégebbi, amelyet a szobrászat során szívesen használnak. Kiégetéssel tartósítják, belül pedig üregessé alakítják, így előzve meg az elrepedését.

A szobor létrehozása 3 folyamatból áll: mintázás, öntés és faragás. Miután a művész kigondolta az elkészíteni kívánt alkotását, papírra veti gondolatait. Ezeken a terveken nem feltétlenül kell tökéletesen ábrázolnia a leendő szobrot, elég, ha a művésznek kifejezi azt az érzést, élményt, amely alapján a szobrász továbbgondolja a megvalósítást. A síkbeli ábrázolás azonban mindenképpen nélkülözhetetlen lépés. Miután kész a terv papíron, a szobrász agyag vagy plasztilin mintát készít. A minta forgóállványra kerül, hogy minden oldalról jól látható és megfigyelhető legyen. Mindez után a művész gipszöntvényt készít, amit vagy kőbe farag, vagy fémből önt ki.

A szobrászatban a térbeliségét tekintve létrejöhet dombormű (relief) vagy teljes szobor (körplasztika). Míg az első egy nézetre komponált, síkfelületről kidomborodó mintázat vagy faragás, addig a másik több nézetre tervezett, teljesen körbejárható, kidolgozott mű. A szobrászati alkotások rendeltetésük szerint is csoportosíthatók. Így léteznek monumentális, kisplasztika, épület- vagy díszítőszobrászat remekművek is. A monumentális szobrászat emelkedett hatású, nagyméretű alakzat. A kisplasztika az életnagyságnál kisebb alkotás, ide tartozik például az éremművészet. Míg ez a két típus inkább önmagában teljes mű, addig az épület- és díszítőszobrászat az épített környezettel egységesen teljesedik ki. Ezek leginkább díszítő funkciót látnak el, amelyekkel hangsúlyozzák az adott épület lényeges elemeit.

A szobrászat, mint minden más képzőművészeti ág, hat az érzékekre. A plasztikai formák, arányok, térélmények, anyagok, fény-árnyék hatások és a felszíni küllem mind-mind a befogadó lelki folyamatait hivatott előcsalogatni. Mindezek összesen fejezik ki a művész mondanivalóját, ami műkedvelőként személyenként mást jelent.

Szobrászati alkotásokkal szinte mindenhol találkozunk, otthonunkban éppúgy, mint utcákon, tereken, kiállításokon vagy közintézményekben. A szobrászat kifejezőereje kétségtelen, a gondosan kialakított részletek és az impozáns megjelenés felemelő látvány a szemnek.

Cégünk lépcsők, párkányok, díszítő- és sírkővel kapcsolatos munkákat végez, valamint burkolást is vállal. Hermann Zsolt szobrászművész pedig egyedi szobrok elkészítését is vállalja.