Galéria
Szobrászat, restaurálás és épületkő munkálatok
Tradícionális családi cégünk ezen kívül épületkõ munkálatokkal, művészi megoldásokkal, szoborkészítéssel foglalkozik. Szobrázat és épületkő munkálat részletek itt...

A sírköves tevékenység

A kőfaragás egyik speciális típusa a sírkőkészítés. A sírköves a kiválasztott kőzet alapján lát hozzá a sírkő elkészítéséhez. Az alapanyag kiválasztása rendkívül fontos, hiszen olyan kőzetet kell választani, amely méltán őrzi szeretteink emlékét. Cégünk a sírkövek elkészítéséhez négyféle kőzetet kínál:

  • műkő
  • mészkő
  • gránit
  • márvány

Ezek közül a műkő előnyére szolgál, hogy ez a leggazdaságosabb megoldás. Viszont hátránya, hogy rövidebb az élettartama, mint a természetes kőzeteknek. A legideálisabb kövek a sírkő elkészítéséhez a gránit és a márvány. Mivel ezek keményebb kőzetek, a sírköveseknek nehezebb megmunkálniuk, természetesen így az áruk is magasabb. Ezekkel ellentétben a puha mészkő feldolgozása könnyebb és kevesebb időt igényel, ezáltal olcsóbb is. A cégünk által készített sírkövek igényes, magas színvonalú munka során készülnek. Mindezt a több mint 100 éves tapasztalatunk támasztja alá.

A sírköves a kőtípushoz megfelelő szerszámokkal, agyagból vagy gipszből mintadarabot, öntőformát majd síksablont készít. Kiválasztja a kőtömböket, melyeket a megfelelő nagyságra vág. Ezeket resztéssel illetve véséssel alakítja ki. A rajzok alapján a sírköves feladata az is, hogy előkészítse kőtömböt úgy, hogy rámásolja arra a rajzot. Mindezek után a megfelelő eszközökkel kifaragja a követ. Ezt a szakaszt a csiszolás követi, amellyel a felület finomsága érhető el.

A sírköves a sírkő elkészítésén túl egyéb munkálatokat is elvégez.  A szakszerű csomagolás, a rakodás és a kő szállítása szintén a munkájához tartozik. Ezeken kívül a helyszíni tárolásról, rögzítésről és szerelésről is gondoskodik.

Cégünk a sírköves munkálatok során nem csupán a sírkövek elkészítéséről, hanem azok karbantartásáról és speciális tisztításáról is gondoskodik. Továbbá szükség esetén a restauráló tevékenységeket is elvégzünk, a rosszabb állapotban lévő síremlékeket felújítjuk. Minden esetben igyekszünk az ügyfeleink egyedi igényeinek is eleget tenni, hogy olyan sírkövet tudjunk átadni, amely méltón őrzi elhunyt szeretteik emlékét.