Galéria
Szobrászat, restaurálás és épületkő munkálatok
Tradícionális családi cégünk ezen kívül épületkõ munkálatokkal, művészi megoldásokkal, szoborkészítéssel foglalkozik. Szobrázat és épületkő munkálat részletek itt...

A kőfaragásról

Kőfaragás, kőfaragó

A kőfaragás mestersége évszázadokkal ezelőtt jött létre, külön képzettséget igényelt. A kőfaragók munkája szorosan kötődött a kőművesekéhez, ugyanis eszközeik megegyeztek. Nem véletlen tehát, hogy a kőfaragókat eredetileg kőműves megnevezéssel illették. Azonban a kő faragása precízebb, gondosabb munkát követelt meg, így magasabb minőséget is képviselt. Több kőfaragó vallja azt az elvet, hogy bármilyen kő alkalmas a megmunkálásra, azonban a legideálisabb kőzetek erre a műveletre a gránit, a márvány, a tufa és a terméskövek.

A kőzetek faragásához az ügyesség mellett különböző szerszámokra is szükség van. Ilyenek például a kalapácsok, csákányok és vésők. Ezekkel az eszközökkel elsősorban kőházakat, kővárakat építettek, majd a későbbiekben kőkapukat és kőhidakat is létrehoztak velük. Ezek mellett gyakorivá vált a kő felhasználása temetőkben is, sírkövek és kőkeresztek alapanyagaként.  Ez a szokás napjainkban is jellemző, hiszen ma már szinte mindenhol kőből készült síremlékeket lehet látni. A kézi és gépi kőfaragással készült sírkövek egyaránt megtalálhatók. A gépi kőfaragással ellentétben a kézi megmunkálás több lehetőséget rejt magában. A manuálisan készülő sírkőnek csak a kőfaragó képzelete és hozzáértése szab határt. Ezzel a kőfaragással így az egyedi, személyhez szabott jelleget könnyebb elérni.

A kőfaragás munka menete alapjában véve a felesleges kőzet eltávolítását jelenti. A kőtömbökön megjelölik azokat a részeket, melyeket le szeretnének faragni. Majd következik a nagyolás, ami kézi, de gépi úton is végbemehet. Kisebb köveknél fogasvésővel, míg a nagyobbaknál fogasfejszével ütögetik le a felesleges részeket. Mindezek után a kőfaragók gondos és alapos munkával elérik a kívánt formát. A 19. századtól ezt a munkafolyamatot már megelőzi egy agyag- vagy gipszminta használata is. A vésők segítségével pedig bármilyen minta kifaragható, ez a folyamat igényli a legtöbb időt és szakértelmet.

Vésők:

  • nagyoló véső
  • hornyolóvéső
  • fogasvéső
  • laposvéső
  • koptatóvéső

A kőfaragás utolsó szakasza a kőzet csiszolása, amivel sima, egyenletes felszínt alakítanak ki.

A végleges, kőből készült alakzat időtlenséget, masszívságot és erőt sugároz. Jelenlétével az állandóság érzetét kelti és a jövőben is maradandó emléket állít fel.